Mąka gryczana mąką bez glutenu

Kiedy byłam dzieckiem nie mogłam jeść żadnych produktów, zawierających gluten, bo byłam na niego uczulona. W dorosłym życiu alergia ta odnowiła mi się, na szczęście w o wiele mniejszym stopniu. Unikam jednak produktów z glutenem na ile się da i poszukuje zdrowych alternatyw. Przy okazji dosyć mocno wyedukowałam się na temat zdrowego żywienia.

Zalety mąki gryczanej

dobra mąka gryczana melvitKiedyś myślałam, że bezglutenowa dieta jest czymś strasznym. Teraz wiem, że to myślenie wynikało z przykrych doświadczeń z dzieciństwa. Jak byłam mała to nie było takiego wyboru w sklepach, więc moja dieta siłą rzeczy musiała być mocno ograniczona. Teraz, kiedy odnowiło mi się uczulenie z dzieciństwa, podeszłam do tematu na spokojnie. Wyedukowałam się w kontekście żywienia i znalazłam ciekawe zamienniki bezglutenowe. Na przykład, zamiast zwykłej mąki używam teraz mąki gryczanej. W moje ręce trafiła bardzo dobra mąka gryczana melvit, która jest w stu procentach pozbawiona glutenu. Używam jej zamiast zwykłej mąki i wpływa to bardzo pozytywnie na mój organizm. Mąka gryczana jest bardzo wartościowym produktem, o wiele bardziej, niż biała mąka. Ma w sobie sporo białka, zdrowych tłuszczy, węglowodanów oraz kilku minerałów. Nadaje potrawom charakterystyczny smak, który polubiłam nie tylko ja, ale cała moja rodzina. Czasami, kiedy zabraknie mi gotowej mąki gryczanej, robię ją sama. Wystarczy mieć odpowiedni sprzęt blendujący, do którego wrzuca się po prostu kaszę gryczaną i się ją mieli.

Spośród produktów bezglutenowych, które musiałam wprowadzić do swojej diety z powodu uczulenia, chyba najbardziej cenie sobie mąkę gryczaną. Z powodzeniem zastąpiła ona zwykłą, białą mąkę. Dzięki niej moje ciasta, naleśniki i inne potrawy nabrały nowego smaku, a przy okazji stały się zdrowsze.