To, co uważa się za masło, może służyć do jedzenia lub do smarowania ciała. Jeżeli mówimy o produktach spożywczych, to w ostatnim czasie dużo się mówi o pastach orzechowych, które można zastosować na wiele sposobów w kuchni.
Gdzie dodać masło z orzechów laskowych?
Przygotowanie dowolnego masła z orzechów jest dość prostym zadaniem, ponieważ nie wymaga wielu składników. Możemy zrobić masło z orzechów włoskich, laskowych, nerkowca czy też najpopularniejszych orzeszków ziemnych. Jest to bardzo zdrowa alternatywa dla kremów czekoladowych, dżemów czy też innych smarowideł z dużą zawartością cukru. Ponadto masło laskowe jest bardzo często wykorzystywane jako jeden ze składników popularnego kremu czekoladowego, choć jest go tam niewielka ilość. Nie mniej jednak samodzielnie przygotowując masło mamy całkowitą kontrolę nad jego składem. Najlepsze są kremy bez dodatku soli, cukru czy tłuszczu, gdyż mają w stu procentach naturalny skład. Obecnie panuje moda na naturalne jedzenie, w które wpisuje się niejedno masło orzechowe, gdyż zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz cennych dla naszego zdrowia tłuszczy. Choć oczywiście trzeba pamiętać, że orzechy poza tym, że są bardzo zdrowe, są też bardzo kaloryczne. W stu gramach tych małych orzeszków znajduje się nawet sześćset kalorii, zatem jest to znacząca ilość. Z tego względu należy je spożywać z głową i z umiarem. Jeżeli jemy na śniadanie kanapki z masłem orzechowy, to już ich nie serwujemy na kolację, gdyż to zbyt wiele naraz.
W sklepach spożywczych znajdziemy przynajmniej kilka rodzajów maseł orzechowych, które mogą się rozwarstwiać na masę i olej. To oczywiście zupełnie naturalne zjawisko, które nie świadczy o złej jakości produktu, a wręcz przeciwnie. Najważniejszy jest skład pasty orzechowej.