Kuchnię tajską cechuje duża różnorodność i bogactwo smaków. Tamtejsza sztuka kulinarna ma odzwierciedlać lokalną filozofię życia, skupiającą się na takich cechach jak harmonia i przyjemność. Prawie wszystkie tajskie potrawy powstają zgodnie z tak zwaną zasadą pięciu smaków, a więc muszą zawierać w sobie słoność, słodycz, ostrość, gorycz i kwaśność. Ma to być symbolem pełnego i harmonijnego życia.
Bogactwo tajskich smaków
Charakterystyczne dla tajskiej kuchni są trawa cytrynowa i mleczko kokosowe. To one najczęściej przychodzą na myśl, gdy wyobrażamy sobie jakieś tajskie danie. Drugim, jak najbardziej trafnym skojarzeniem, jest ostrość większości potraw. Przed pierwszym spróbowaniem jakiegoś tajskiego przysmaku, warto mieć to na uwadze. Jest bardzo prawdopodobne, że danie będzie dużo bardziej pikantne, niż to, co na co dzień znajduje się w naszym jadłospisie. Da się zauważyć duże zainteresowanie kuchnią azjatycką, a w szczególności tajską. Wpłynęła na to zapewne łatwość podróżowania, a co za tym idzie, próbowania lokalnych smaków w odległych krajach. Turyści po powrocie z wakacyjnych wojaży, często szukają na miejscu egzotycznych smaków zapamiętanych z podróży. I coraz częściej je znajdują! W każdym większym mieście znajduje się przynajmniej jedna restauracja tajska. Takie miejsca przyciągają nie tylko bywalców odległych krain, lecz także ludzi pragnących poznawać inne kultury.
Wśród nich są też zwykli ciekawscy, poszukujący nowych doznać smakowych. Jest to dla nich duże ułatwienie. Aby skosztować egzotycznych potraw, nie trzeba wybierać się w dalekie kraje. Wystarczy udać się na pobliską ulicę albo do sąsiedniego miasta, by poczuć się jak w Tajlandii. Co ciekawe, wiele tajskich restauracji prowadzonych jest przez prawdziwych Tajów, którzy serwują w Polsce swoje specjały.